Trophic ecology of Patagonian flounder Paralichthys patagonicus (Jordan, 1889) in the Argentine-Uruguayan Coastal Ecosystem

Authors

  • Gonzalo H. Troccoli Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero (INIDEP), Paseo Victoria Ocampo Nº 1, Escollera Norte, B7602HSA - Mar del Plata, Argentina
  • Andrés C. Milessi Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires (CIC), Argentina - Organización para la Conservación de Cetáceos (OCC), Uruguay
  • Noemí Marí Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero (INIDEP), Paseo Victoria Ocampo Nº 1, Escollera Norte, B7602HSA - Mar del Plata, Argentina
  • Daniel Figueroa Laboratorio de Biología de Peces, Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras (IIMyC-CONICET), Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Universidad Nacional de Mar del Plata (UNMdP), Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), Argentina
  • Agustín M. De Wysiecki Centro para el Estudio de Sistemas Marinos (CESIMAR), Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), Boulevard Brown 2915, U9120ACD - Puerto Madryn, Argentina

DOI:

https://doi.org/10.47193/mafis.3512022010109

Keywords:

Diet, feeding strategy, spatio-temporal variation, trophic level

Abstract

Food habits and diet composition of Patagonian flounder Paralichthys patagonicus (Jordan, 1889) were studied on the basis of stomach content analyses from 828 specimens (512 females, 304 males, 12 unsexed) collected during 16 commercial cruises between February 2009 and April 2010 in the Argentine-Uruguayan Coastal Ecosystem (34° S-41° S). A total of 272 stomachs (32.9%) contained food (184 females and 84 males), among which 20 prey taxa were identified. The most important prey category was pelagic fish, primarily Argentine anchovy (Engraulis anchoita), followed by rough scad (Trachurus lathami). Evidence showed that females consumed a higher total wet weight of prey compared to males. Results also suggested a specialised diet over E. anchoita, across all sex and size groups. The estimated trophic level for the population of P. patagonicus was 4.16. This study suggests that P. patagonicus is a tertiary piscivorous consumer of the trophic food web in the region, and reveals changes in the prey consumption compared with previous studies.

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Gonzalo H. Troccoli, Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero (INIDEP), Paseo Victoria Ocampo Nº 1, Escollera Norte, B7602HSA - Mar del Plata, Argentina

Andrés C. Milessi, Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires (CIC), Argentina - Organización para la Conservación de Cetáceos (OCC), Uruguay

Noemí Marí, Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero (INIDEP), Paseo Victoria Ocampo Nº 1, Escollera Norte, B7602HSA - Mar del Plata, Argentina

Daniel Figueroa, Laboratorio de Biología de Peces, Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras (IIMyC-CONICET), Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Universidad Nacional de Mar del Plata (UNMdP), Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), Argentina

Agustín M. De Wysiecki, Centro para el Estudio de Sistemas Marinos (CESIMAR), Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), Boulevard Brown 2915, U9120ACD - Puerto Madryn, Argentina

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Published

2021-12-29

How to Cite

Troccoli, G. H., Milessi, A. C., Marí, N., Figueroa, D. and De Wysiecki, A. M. (2021) “Trophic ecology of Patagonian flounder Paralichthys patagonicus (Jordan, 1889) in the Argentine-Uruguayan Coastal Ecosystem”, Marine and Fishery Sciences (MAFIS), 35(1), pp. 67–80. doi: 10.47193/mafis.3512022010109.