Challenging the tradition of a fishmeal producing country: an economic overview of the fishing activity of Piura, Peru

Authors

  • Renato Gozzer-Wuest REDES – Sostenibilidad Pesquera. Calle Porta Nro. 130, Of. 608, C.P. 15074 Lima, Perú
  • Juan Carlos Sueiro OCEANA Perú, Lima, Perú
  • Jorge Grillo-Núñez REDES – Sostenibilidad Pesquera. Calle Porta Nro. 130, Of. 608, C.P. 15074 Lima, Perú
  • Santiago De la Puente Institute for the Oceans and Fisheries, The University of British Columbia, Vancouver, Canada
  • Mario Correa
  • Tania Mendo Scottish Oceans Institute, University of St Andrews, East Sands, UK
  • Jaime Mendo Facultad de Pesquería, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú

DOI:

https://doi.org/10.47193/mafis.3522022010507

Keywords:

Value chain, economic assessment, fisheries governance, small-scale fisheries

Abstract

Piura is a region in Northern Peru that stands out for its artisanal fisheries, export-oriented processing industry focusing on products for direct human consumption (DHC), and marine gastronomy. Primary and secondary information was used to characterize the Piura region’s fisheries sector value chain during 2014. This resulted in the estimation of indicators for production, value added (VA) and employment. Piura reported landings of 732,000 t of fish and invertebrates generating USD 1,771 million of income, USD 700 million of VA and 49,000 jobs. The main supply chains of Piura’s landings were: (1) industrial production and export of DHC products mainly sourced from artisanal fisheries (82% landings, 59% of VA, and 46% of employment); and (2) supply of fresh seafood for domestic consumption (13% landings, 36% of VA, and 52% of employment). The national pattern for Peru is not followed by this region whose main characteristics are: the massive industrial extraction of anchoveta for fishmeal and fish oil production (IHC). Finally, given that Peruvian artisanal fisheries have a long way to go before achieving sustainability, our findings were discussed within a broader governance framework seeking to strengthen participatory governance to prevent potential future collapses and increase the competitiveness of the economic activities characterized throughout this research.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Renato Gozzer-Wuest, REDES – Sostenibilidad Pesquera. Calle Porta Nro. 130, Of. 608, C.P. 15074 Lima, Perú

Jorge Grillo-Núñez, REDES – Sostenibilidad Pesquera. Calle Porta Nro. 130, Of. 608, C.P. 15074 Lima, Perú

Santiago De la Puente, Institute for the Oceans and Fisheries, The University of British Columbia, Vancouver, Canada

Tania Mendo, Scottish Oceans Institute, University of St Andrews, East Sands, UK

Jaime Mendo, Facultad de Pesquería, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú

References

[ADEX] Adex Data Trade. 2017. Sistema de inteligencia comercial. [consultado 1 julio 2017]. https://www.adexdatatrade.com.

Aguión A, Ojea E, García-Flórez L, Cruz T, Garmendia JM, Davoult D, Queiroga H, Rivera A, Acuña-Fernández JL, Macho G. 2021. Establishing a governance threshold in small-scale fisheries to achieve sustainability. Ambio. 1-14.

Argumedo Guillén E, Tacuri Santisteban P, Pérez Huaripata M, Castillo Mendoza G, Saldarriaga Mendoza M, Lau Medrano LW, Palacios León J, Guevara Carrasco R. 2021. Indicadores biológicos, pesqueros y poblacionales de la cabrilla Paralabrax humeralis en el litoral peruano. Inf Inst Mar Perú. 48 (4): 511-531.

Bouchon Corrale M, Peña Tercero C, Salcedo Rodríguez J. 2015. El evento El Niño 2014 y su impacto en la pesquería de anchoveta en el mar peruano. Boletín Trimestral Oceanográfico. 1 (1-4). 17-19. https://hdl.handle.net/20.500.12958/2958.

Caillaux M. 2011. Cambios en el índice trófico marino de las capturas de los principales recursos pesqueros de la costa peruana desde el año 1950 hasta el 2008 [tesis]. Lima: Facultad de Pesquería, Universidad Nacional de La Molina. 120 p.

Castillo G, Fernández J, Medina A, Guevara-Carrasco R. 2018. Tercera encuesta estructural de la pesquería artesanal en el Litoral Peruano. Resultados Generales. Inf Inst Mar Perú. 45 (3). 299-388.

Christensen V, De la Puente S, Sueiro JC, Steenbeek J, Majluf P. 2014. Valuing seafood: the Peruvian fisheries sector. Mar Policy. 44: 302-311.

Christensen V, Steenbeek J, Failler P. 2011. A combined ecosystem and value chain modeling approach for evaluating societal cost and benefit of fishing. Ecol Modell. 222: 857-864.

De la Cruz Galloso J, Ramírez Díaz P, Bances S. 2020. Evaluación poblacional de concha de abanico Argopecten purpuratus (Lamarck, 1819), concha fina Transennella pannosa (Sowerby I, 1835) y prospección de pulpo Octopus mimus Gould, 1852 en la isla Lobos de Tierra, noviembre 2017. Inf Inst Mar Perú. 47 (4): 530-548.

De la Puente S, Flores D, Grillo J, Paredes C. 2015. Caracterización y análisis de la cadena productiva de perico (Coryphaena hippurus) desembarcado en las principales regiones de la costa peruana. Consultoría elaborada para WWF-Perú por Inteligencia Financiera SAC. Lima. 120 p.

De la Puente S, López De la Lama R, Benavente S, Sueiro JC, Pauly D. 2020. Growing into poverty: reconstructing Peruvian small-scale fishing effort between 1950 and 2018. Front Mar Sci. DOI: https://doi.org/10.3389/fmars.2020.00681

Defeo O, Castrejón M, Pérez-Castañeda R, Castilla JC, Gutiérrez NL, Essington TE, Folke C. 2016. Co-management in Latin American small-scale shellfisheries: assessment from long-term case studies. Fish Fish. 17 (1): 176-192.

ENAHO. 2014. Encuesta Nacional de Hogares sobre Condiciones de Vida y Pobreza. International Household Survey Network. [consultado enero 2022]. https://catalog.ihsn.org/catalog/7018.

Epstein G, Pittman J, Alexander SM, Berdej S, Dyck T, Kreitmair U, Rathwell KJ, Villamayor-Tomas S, Vogt J, Armitage D. 2015. Institutional fit and the sustainability of social-ecological systems. Curr Opin Eviron Sustain. 14: 34-40.

Espinosa Anaya N. 2015. La configuración del espacio (social) de la pesca artesanal en balsilla en la caleta de La Tortuga, Piura: usos y representaciones del espacio entre los pescadores de balsilla [tesis de licenciatura]. Lima: Facultad de Ciencias Sociales, Pontificia Universidad Católica del Perú. 190 p.

Estrella Arellano C, Guevara Carrasco R. 1998a. Informe estadístico anual de los recursos hidrobiológicos de la pesca artesanal por especies, artes, caletas y meses durante 1996. Inf Inst Mar Perú. [consultado diciembre 2021]; 131. 221 p. https://hdl.handle.net/20.500.12958/1471.

Estrella Arellano C, Guevara Carrasco R. 1998b. Informe estadístico anual de los recursos hidrobiológicos de la pesca artesanal por especies, artes, caletas y meses durante 1997. Inf Inst Mar Perú. [consultado diciembre 2021]; 132. 420 p. https://hdl.handle.net/20.500.12958/1473.

Estrella Arellano C, Guevara Carrasco R, Ávila Pérez W, Palacios León J, Medina Cruz A. 2000a. Informe estadístico de los recursos hidrobiológicos de la pesca artesanal por especies, artes, meses y caletas durante el segundo semestre de 1999. Inf Inst Mar Perú. [consultado diciembre 2021]; 151. 194 p. https://hdl.handle.net/20.500.12958/1824.

Estrella Arellano C, Guevara Carrasco R, Palacios León J. 1998. Informe estadístico de los recursos hidrobiológicos de la pesca artesanal por especies, artes, caletas y meses durante el primer semestre de 1998. Inf Inst Mar Perú. [consultado diciembre 2021]; 139. 229 p. https://hdl.handle.net/20.500.12958/1586.

Estrella Arellano C, Guevara Carrasco R, Palacios León J, Ávila Pérez W, Medina Cruz A. 1999. Informe estadístico de los recursos hidrobiológicos de la pesca artesanal por especies, artes, meses y caletas durante el primer semestre de 1999. Inf Inst Mar Perú. [consultado diciembre 2021]; 148. 216 p. https://hdl.handle.net/20.500.12958/1789.

Estrella Arellano C, Palacios León J, Ávila Pérez W, Medina Cruz A, Guevara Carrasco R. 2000b. Informe estadístico de los recursos hidrobiológicos de la pesca artesanal por especies, artes, meses y caletas durante el primer semestre del 2000. Inf Inst Mar Perú. [consultado diciembre 2021]; 158. 157 p. https://hdl.handle.net/20.500.12958/1829.

Estrella Arellano C, Swartzman G. 2010. The Peruvian artisanal fishery: changes in patterns and distribution over time. Fish Res. 101 (3): 133-145.

[FAO] Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2014. El sector de la pesca artesanal en relación con el comercio internacional y los medios de vida sostenibles. 14a Reunión Subcomité de Comercio Pesquero. Bergen (Noruega), 24-28 de febrero. 9 p.

[FAO] Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2016. El estado mundial de la pesca y la acuicultura 2016. Contribución a la seguridad alimentaria y la nutrición para todos. Roma: FAO. 224 p.

[FAO] Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2020a. El estado mundial de la pesca y acuicultura 2020. La sostenibilidad en acción. Roma: FAO. DOI: https://doi.org/10.4060/ca9229es

[FAO] Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2020b. FISH4ACP. Developing sustainable value chains for aquatic products. Practical guidance for analysis, strategy and design. DRAFT version 2.1-October 12.

Galarza E, Kamiche J. 2015. Pesca artesanal: oportunidades para el desarrollo regional. 1ra. ed. Versión e-book. Lima: Universidad del Pacífico. 120 p. http://hdl.handle.net/11354/1013.

Ganoza Chozo F, Cornejo Urbina R, Alarcón Vélez J, Chacón Nieto G, Salazar Céspedes CM. 2021a. Pesca ilegal de Merluccius gayi “merluza” en Paita, Región Piura, Perú. Inf Inst Mar Perú. 48 (1): 139-145.

Ganoza Chozo F, Cornejo Urbina R, Alarcón Vélez J, Salazar Céspedes CM. 2021b. Redes de cerco artesanal en la zona de Parachique, Perú. Inf Inst Mar Perú. 48 (1): 103-114.

Ganoza F, Cornejo R, Chacón G, Salazar C. 2014. Pesca ilegal de recursos costeros juveniles en Bayovar, Sechura. Callao. Inf Inst Mar Perú. 41 (1-4): 154-161.

Gozzer-Wuest R, Alonso-Población E, Rojas-Perea S, Roa-Ureta RH. 2022. What is at risk due to informality? Economic reasons to transition to secure tenure and active co-management of the jumbo flying squid artisanal fishery in Peru. Mar Policy. 136, 104886.

Gozzer-Wuest R, Alonso-Población E, Tingley GA. 2021. Identifying priority areas for improvement in Peruvian Fisheries. Mar Policy. 129, 104545. DOI: https://doi.org/10.1016/j.marpol.2021.104545

Grillo J. 2016. Estudio Socioeconómico y cultural de las caletas de Canoas de Punta Sal, Los Órganos, El Ñuro, Cabo Blanco, La Islilla y La Tortuga. Informe final de consultoría para Naturaleza y Cultura Internacional. 87 p.

Grillo J, Gozzer R, Sueiro JC, Riveros JC. 2018. Producción ilegal de harina de pescado en Perú a partir de anchoveta extraída por la flota artesanal y de menor escala. Lima: Oceana Perú. 28 p.

Grillo-Núñez J, Mendo T, Gozzer-Wuest R, Mendo J. 2021. Impacts of COVID-19 on the value chain of the hake small-scale fishery in northern Peru. Mar Policy. 134, 104808.

Gutiérrez NL, Hilborn R, Defeo O. 2011. Leadership, social capital and incentives promote successful fisheries. Nature. 470 (7334): 386-389.

Gutiérrez TM, Castillo PJ, Naranjo BL, Akester MJ. 2017. Current state of goods, services and governance of the Humboldt Current Large Marine Ecosystem in the context of climate change. Environ Dev. 22: 175-190.

Hidalgo J. 2002. Cuotas individuales de pesca: propuesta de política para la eficiencia pesquera y la conservación de los recursos hidrobiológicos. Lima: Sociedad Peruana de Derecho Ambiental. 151 p.

Hilborn R. 2011. Future directions in ecosystem-based fisheries management: a personal perspective. Fish Res. 108 (2-3): 235-239.

[IMARPE] Instituto del Mar del Perú. 2015. Anuario Científico Tecnológico 2014. [consultado diciembre de 2021]; 14. 243 p. http://biblioimarpe.imarpe.gob.pe/handle/123456789/2932.

[IMARPE] Instituto del Mar del Perú. 2020. INFOMAR: Proyecto pesca artesanal - Sistema de información de precios playa, mareas y oleajes. [consultado diciembre 2021]. http://infomar.imarpe.gob.pe.

[IMARPE] Instituto del Mar del Perú. 2021. Anuario Científico Tecnológico. Anuario Científico Tecnológico. 20. 153 p.

[IMARPE e ITP]. Instituto del Mar del Perú e Instituto Tecnológico Pesquero. 1996. Compendio biológico tecnológico de las principales especies hidrobiológicas comerciales del Perú. Editorial Stela Lima-Perú. 146 p; [consultado diciembre 2021]. https://hdl.handle.net/20.500.12958/1387.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 1998. Compendio de estadísticas económicas y financieras 1997-98. Cap 13: Pesca. [consultado diciembre 2021]. http://proyectos.inei.gob.pe/web/biblioineipub/bancopub/Est/Lib0171/cap03.htm.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 1999. Compendio de estadísticas económicas y financieras 1998-99. Cap 13: Pesca. [consultado diciembre 2021]. http://proyectos.inei.gob.pe/web/biblioineipub/bancopub/Est/Lib0172/cap03.htm.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2000. Compendio de estadísticas económicas y financieras 1999-2000. Cap 13: Pesca. [consultado diciembre 2021]; 1320 p. http://proyectos.inei.gob.pe/web/biblioineipub/bancopub/Est/Lib0412/Indice.html.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2001. Compendio estadístico 2001. 765 p. http://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib0486/Libro.pdf.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2002. Compendio estadístico 2002. [consultado diciembre 2021]; 823 p. http://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib0587/Libro.pdf.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2003. Compendio estadístico 2003. [consultado diciembre 2021]; 917 p. http://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib0621/Libro.pdf.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2004. Compendio estadístico 2005. [consultado diciembre 2021]; 886 p. http://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib0637/Libro.pdf.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2005. Compendio estadístico 2005. [consultado diciembre 2021]; 942 p. http://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib0638/Libro.pdf.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2006. Compendio estadístico 2006. [consultado diciembre 2021]; 985 p. http://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib0704/Libro.pdf.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2007. Compendio estadístico 2007. [consultado diciembre 2021]; 1147 p. http://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib0774/libro.pdf.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2008. Compendio estadístico 2008. [consultado diciembre 2021]; 1124 p. http://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib0808/Libro.pdf.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2009. Compendio estadístico 2009. Cap 13: Pesca. [consultado diciembre 2021]; 33 p. http://proyectos.inei.gob.pe/web/biblioineipub/bancopub/Est/Lib0864/cap13/ind13.htm.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2010a. Compendio estadístico 2010. Cap 13: Pesca. [consultado diciembre 2021]; 31 p. http://proyectos.inei.gob.pe/web/biblioineipub/bancopub/Est/Lib0982/cap13/ind13.html.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2010b. Piura - Compendio estadístico 2010. [consultado diciembre 2021]; 407 p. https://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib0972/PIURA%20-%20COMPENDIO%20ESTADISTICO%202010.pdf.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2011. Compendio estadístico 2011. Cap 13: Pesca. [consultado en diciembre 2021]; 32 p. http://proyectos.inei.gob.pe/web/biblioineipub/bancopub/Est/Lib1008/cap13/ind13.html.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2012. Compendio estadístico 2012. Cap 13: Pesca. [consultado diciembre 2021]; 30 p. http://proyectos.inei.gob.pe/web/biblioineipub/bancopub/Est/Lib1055/cap13/ind13.html.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2013. Compendio estadístico del Perú 2013. [consultado diciembre 2021]; p. 1523. http://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib1097/libro.pdf.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2014. Compendio estadístico Perú 2014. Cap 13. [consultado diciembre 2021]; p. 1023-1055. http://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib1173/cap13/ind13.htm.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2015. Compendio estadístico Perú 2015. Cap 13: Pesca. [consultado diciembre 2021]; p. 993-1028. https://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib1253/cap13/cap13.pdf.

[INEI] Instituto Nacional de Estadísticas e Informática de Perú. 2016. Compendio estadístico Perú 2016. Cap 13: Pesca. [consultado diciembre 2021]; p. 1047-1084. https://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib1375/cap13/ind13.htm

Kluger LC, Kochalski S, Aguirre-Velarde A, Vivar I, Wolff M. 2019b. Coping with abrupt environmental change: the impact of the coastal El Niño 2017 on artisanal fisheries and mariculture in North Peru. ICES J Mar Sci. 76 (4): 1122-1130.

Kluger LC, Taylor MH, Wolff M, Stotz W, Mendo J. 2019a. From an open access fishery to a regulated aquaculture business: the case of the most important Latin American bay scallop (Argopecten purpuratus). Rev Aquac. 11 (1): 187-203.

Kroetz K, Sanchirico JN, Contreras EG, Novoa DC, Collado N, Swiedler EW. 2019. Examination of the Peruvian anchovy individual vessel quota (IVQ) system. Mar Policy. 101: 15-24.

Medina A, Castillo G, Marin W. 2015. El Niño y la pesca artesanal en el Perú durante el 2015. Boletín Trimestral Oceanográfico. 1 (1-4): 30-33.

Mendo J. 2002. Bases técnicas y marco legal para la implementación de áreas de manejo de recurso hidrobiológicos en la costa peruana (documento de sistematización). https://repositoriodigital.minam.gob.pe/handle/123456789/486.

Mendo J, James M, Gil-Kodaka P, Gozzer R, Martina J, Gómez I, Grillo J, Fuentevilla C, Mendo T. 2020b. Desarrollo de un modelo dinámico de co-manejo para la protección de la biodiversidad en una pesquería de arrastre de langostino en el Perú. Informe Final. Programa Institutional Links - Proyectos Colaborativos. Fondo Newton-Paulet. British Council/CONCYTEC. 69 p. DOI: https://doi.org/10.13140/RG.2.2.26215.37280

Mendo J, Gozzer R, Grillo J, Fernández J, Gutiérrez C, Mendo T. 2020a. Efectos del COVID-19 en la pesca artesanal de la región Piura, Perú. Informe Final. Programa SFC ODA Global Challenges (GCRF) FY2019-20. [consultado diciembre 2021]. https://redes.pe/wp-content/uploads/2022/04/Efectos-COVID-19-en-pesca-artesanal.pdf.

Mendo J, Wolff M, Mendo T, Ysla L. 2016. Scallop Fishery and Culture in Peru. En: Shumway SE, Jay Parsons G, editores. Scallops: biology, ecology, aquaculture, and fisheries. 3ra ed. Elsevier. p. 1089-1109.

Mendo T, Mendo J, Ransijn J, Gomez I, Gil-Kodaka P, Fernández J, Delgado R, Travezaño M, Arroyo R, Loza K, et al. 2022. Using fisher-led reporting technology to evaluate discards in an illegal small-scale fishery. Rev Fish Biol Fish. DOI: https://doi.org/10.1007/s11160-022-09708-9

Miranda F, Gutiérrez M. 2015. Challenges to sustainable development along Peruvian coastal zones. En: Baztan J, Chouinard O, Jorgensen B, Tett P, Varlenlinden JP, Vasseur L, editores. Coastal Zones: solutions for the 21st Century. 208. 199 p.

Nakandakari A, Caillaux M, Zavala J, Gelcich S, Ghersi F. 2017. The importance of understanding self-governance efforts in coastal fisheries in Peru: insights from La Islilla and Ilo. Bull Mar Sci. 93 (1): 199-216.

Ocampo-Raeder VC. 2011. We Navigate the Pan-American Highway. Women’ s Contributions to the Communal Management of Ocean Resources in Northern Peru. Am Intern J Human Soc Scie. 7 (1): 19-31.

Palacios L. 2019. Simplification and modernization by the State. Social and political reconfigurations of the artisanal fisheries in the cove of Paita, Piura. Debate Agrario. 49: 167-187.

Pérez Huaripata M, Tacuri Santisteban P, Argumedo Guillén E, Castillo Mendoza G, SaldarriagaMendoza M, Lau Medrano LW, Palacios León J, Guevara Carrasco R. 2021. Biología, pesquería y estado poblacional de la cachema Cynoscion analis (Jenyns, 1842) en el litoral peruano. Inf Inst Mar Perú. 48 (4): 532-551.

[PRODUCE] Ministerio de la Producción. 2010. Anuario estadístico 2010. [consultado 1 julio 2017]; p. 236. http://www2.produce.gob.pe/RepositorioAPS/1/jer/ANUARIO_ESTADISTICO/anuario-estadistico-2010.pdf.

[PRODUCE] Ministerio de la Producción. 2013. Reporte del Primer Censo de la Pesca Artesanal Marítima del Perú (I-CENPAR). [consultado 1 julio 2017]. https://www.produce.gob.pe.

[PRODUCE] Ministerio de la Producción. 2016a. Diagnóstico de vulnerabilidad actual del sector Pesquero y Acuícola frente al Cambio Climático. Identificación y caracterización del ámbito de estudio y determinación de grupos vulnerables. [consultado 1 julio 2017]; 100 p. https://www.produce.gob.pe/index.php/dgsp/publicaciones/diagnostico-del-sector-pesquero-y-acuicola/42-dgaampa/dgsp-publicaciones.

[PRODUCE] Ministerio de la Producción. 2016b. Anuario estadístico pesquero y acuícola 2015. [consultado 1 julio 2017]; 196 p. https://www.produce.gob.pe/documentos/estadisticas/anuarios/anuario-estadistico-pesca-2015.pdf.

[PRODUCE] Ministerio de la Producción. 2017. Anuario Estadístico Pesquero y Acuícola. Plantas Pesqueras. [consultado 1 de julio 2017]. https://www.produce.gob.pe/ConsultasEnLinea/consultas.web/plantas.

[PRODUCE] Ministerio de la Producción. 2021. Anuario Estadístico Pesquero y Acuícola 2020. [consultado 1 diciembre 2021]; 185 p. https://ogeiee.produce.gob.pe/index.php/en/shortcode/oee-documentos-publicaciones/publicaciones-anuales/item/1001-anuario-estadistico-pesquero-y-acuicola-2020.

[PROMPERÚ]. 2021. Desenvolvimiento del comercio exterior pesquero y acuícola en el Perú. Informe Anual 2020. [consultado 1 julio 2017]; p. 73. https://boletines.exportemos.pe/recursos/boletin/desenvolvimiento-comercio-exterior-pesquero-acuicola-2020.pdf.

Salvatteci R, Schneider RR, Galbraith E, Field D, Blanz T, Bauersachs T, Crosta X, Martinez P, Echevin V, Scholz F, Bertrand A. 2022. Smaller fish species in a warm and oxygen-poor Humboldt Current system. Science. 375 (6576): 101-104.

Sánchez L. 2017. Análisis sectorial de la cadena de valor, bajo el enfoque value links, para la concha de abanico en la Bahía de Sechura [tesis]. Lima: Facultad de Pesquería, Universidad Nacional de La Molina. 142 p.

[UGEE]. 2015. Unidad Estratégica de Evaluación y Gestión. Programa Nacional “A Comer Pescado”. Patrones de consumo de productos hidrobiológicos en el Perú. [consultado diciembre de 2019]; 23 p. http://www.acomerpescado.gob.pe/wpcontent/uploads/2015/09/Patrones_Consumo_Productos_Hidrobiologicos_PNACP-2015.pdf.

Velarde FG. 2018. Tourism in Fishing Communities in Peru: Dominant discourses and social exclusion. European Review of Latin American and Caribbean Studies. Rev Eur Estud Latinoam Caribe. 105: 1-20.

Villasante S, Gianelli I, Castrejón M, Nahuelhual L, Ortega L, Sumaila UR, Defeo O. 2022. Social-ecological shifts, traps and collapses in small-scale fisheries: envisioning a way forward to transformative changes. Mar Policy. 136. 104933.

Published

2022-04-18

How to Cite

Gozzer-Wuest, R., Sueiro, J. C., Grillo-Núñez, J., De la Puente, S., Correa, M., Mendo, T. and Mendo, J. (2022) “Challenging the tradition of a fishmeal producing country: an economic overview of the fishing activity of Piura, Peru”, Marine and Fishery Sciences (MAFIS), 35(2), pp. 263–286. doi: 10.47193/mafis.3522022010507.